Artikkelen er en oppfølging av en bokmelding av , bd. 1, 1500-1850,
Universitetsforlaget 1979, trykt i Heimen 1, 1981. Hovedsiktemålet
er å imøtegå forfatternes grunnsyn på perioden:
at den er karakterisert av sterk økonomisk vekst, uttrykt især
ved at folketallet ble tidoblet i perioden. Artikkelen viser at befolkningsstatistikken
kan manipuleres og gi ulike (motsatte) svar på spørsmålet
vekst/stillstand. Hovedsaken er likevel å vise at innen den totalt
dominerende jordbruksnæringen var det i perioden bortimot absolutt
teknologisk stillstand, og at en for samfunnsøkonomien som sådan
derfor neppe kan regne med vekst, og ihvertfall ikke sterk vekst. De såkalte
«nye næringer» - skogbruk, bergverk o.a. - gir likevel
rom for en viss vekst i 'dansketiden', som gir grunnlag for en befolkningsvekst
ut over «høymiddelalderens maksimum».
Boka «Norsk økonomisk historie» bd. 1, 1500-1850,
er tidligere anmeldt av meg i «Heimen», hefte 1, 1981. Der
ble det ikke plass til å gå inn på forfatterteamets,
eller Bergensskolens (1) grunnsyn på utviklingen i perioden, noe
jeg derfor vil gjøre i det følgende, og da med det bestemte
forsett å imøtegå det grunnsyn «Norsk økonomisk
historie» er tuftet på.
Forfatterne - Ståle Dyrvik, Anders Bjarne
Fossen, Edgar Hovland og Stein Tveite - hevder at deres grunnsyn på
perioden er fundamentalt forskjellig fra tidligere historikeres. Allerede
i innledningens første avsnitt får vi vite at 'historikarar
med hastverk' har forenklet bildet av dansketiden, spikret fast en forestilling
av en periode da det 'rådde primitivitet, stabilitet, stillstand'
(s. 9). Dette er åpenbart i strid med forfatterens oppfatning, og
derfor må vi være forberedt på å gi opp slike forestillinger:
'Aller først står den hardnakka ideen om stillstand for fall'
(s. 9). Tvert imot stillstand hevder de at 'veksten kanskje meir enn noka
anna kom til å prege det som skulle vere utgangen og finalen på
stagnasjonens tidsalder' (s. 15). Og videre: Den norske utvikling (vekst)
var 'særmerkt i høve til det større Europa' (s. 15),
'langt på veg å rekne som ein internasjonal sensasjon' (s.
243).
Ikke mindre sensasjonelt er det at denne særnorske
økonomiske veksten i et ellers stagnert Europa da ikke har vært
observert tidligere. Tidligere historikere har tvertom sett utviklingen
gjennom 'malthusianske briller' og sett 'det førindustrielle jordbruket
som «primitivt» og «konservativt» i reiskapskultur
og driftsmåtar' (s. 10). Dette tidligere historiesyn er det jeg vil
pledere for - forsøksvis uten hastverk.
Først litt begrepsavklaring. Begrepet vekst
brukes ikke alltid like stringent av norske historikere. Ofte blir kvantitativ
framgang eller produkssjonsøkning generelt omtalt som økonomisk
vekst, også av Bergensskolen. Den egentlige definisjonen er imidlertid
helt klar: økonomisk vekst er økt produktivitet, noe forfatterne
selvsagt er klar over, jfr. sitatene: ØV = 'større produksjon
på kvart menneske i eit land' (s. 243). Og: 'Norge skilde seg ut
ved større auke, og ved å få i gang reell økonomisk
vokster (s. 251). Det er om det var økonomisk vekst eller ikke i
denne snevre forstand jeg vil studere - gjennom mine matte malthusianske
brilleglass. Mine våpen er allerede forhåndslagret i ovennevnte
bok, i det min argumentasjon i høy grad vil bygge på data
gitt av forfatterne selv.
Forfatternes vekstteori er selvsagt ikke hentet
ut av luften, den er fundert på observasjoner, på empiri. Hovedbegrunnelsen
finner vi omtalt allerede på innledningens første side, nemlig
befolkningsveksten: 'Vil ein fange avstanden frå 1500 til 1850 i
eitt enkelt og talande mål, kan ein velje seg folkemengda. Ved byrjinga
av perioden budde det rundt 150000 menneske i Norge. Ved utgangen av perioden,
og på terskelen til industrialiseringen, hadde Norge knapt 1,5 mill.
innbyggarar. Folketalet blei tidobla i det som skulle vere stagnasjonens
siste store fase!' (s. 9). En så sterk vekst er uforenlig med malthusiansk
teori, og ettersom folkeøkningen er faktisk, må teorien -
stagnasjonsteorien - falle, mener de.
Ja, mon det. Tall er håndfast bevismateriale,
og her var tallenenes tale særskilt tydelig. Vi kjenner riktignok
ikke folketallet i år 1500. Det er beregnet ut fra et heller spinkelt
kildemateriale: tiendpenningskatten i 1520, som dekker det nordafjeldske
(i datidens betydning) og et par skattelister fra andre år som dekker
deler av Østlandsområdet. Ut fra dette kan en regne seg fram
til 22 000-24 000 skatteytere omkring 1520, og ved å stipulere 6,5
personer pr. skattyter får en folketallet 150000 (s. 16). Her er
feilkildene flere og store, som en skjønner, men det er i og for
seg av mindre betydning. Om det reelle folketallet var noen titusen høyere
eller lavere omkring 1500, betyr ikke det noe vesentlig for resonnementet
og beviskraften. En nidobling, tidobling, ellevedobling er en sterk befolkningsvekst.
Må vi derfor akseptere at stagnasjonsteorien
faller mens vekstsynet opphøyes til dokumentert teori? Langt i fra.
Jeg skal straks avlive vekstteorien, og det med det samme våpen:
befolkningsstatistikk. Som kjent er statistikk et velegnet middel til manipulering
- det er sagt den kan brukes til å underbygge nær sagt hva
som helst, bare en velger det riktige utgangspunkt. Her har en et brukbart
eksempel på manipuleringseffekten: jeg velger bare å se på
folkeveksten i et noe større tidsperspektiv: nemlig mellom 1350
og 1800. Folketallet i 1350 er selvsagt heller ikke kjent, men ved å
bruke middeltallet mellom minimums- og maksimumstallene forfatterne oppgir
(s. 16), får vi 450.000. Dette er også middeltallet mellom
Ødegårdsprosjektets beregning (2) av «høymiddelalderens
maksimum» og Kåre Lundens korrektiv av dette,(3) og må
sies å være av samme pålitelighetsgrad som 150.000 ved
år 1500. Folketallet i 1801 (og 1815) var knapt 890.000. Like velfundert
som å hevde at folketallet ble tidoblet på de 350 år
etter 1500, er det å si at det ble bare fordoblet i den 100 år
lengre perioden 1350-1800. En todobling over 450 år, ikke en tidobling!
Det peker mot stagnasjon, ikke vekst.
Forklaringen på at den samme befolkningsstatistikken,
riktignok ikke i helt det samme tidsrom, kan brukes til å underbygge
to motstridende teorier, ligger i to ulike forhold. Det ene er selvsagt
folketapet etter svartedauen, da befolkningen ble redusert til under en
halvpart, kanskje til en tredjepart (4) av hva det var før pesten,
og derfor var nær et bunnnivå i 1500. Det andre forholdet er
en uomtvistelig sterk befolkningsvekst som begynte i 1815 og har fortsatt
med samme høye vekstrate like til våre dager (5) og som gjør
denne perioden atypisk sammenlignet med alle foregående perioder.
35-årsperioden 1815-1850 står alene for fire av de ti doblingene
nevnt ovenfor.
Den lave befolkningsveksten inntil 1815 (vekstrate
ca. 0,5), står i skarp kontrast til den sterke veksten senere. Det
brå omslaget burde kreve en dramatisk forklaring. Jeg har i en artikkel
drøftet de ulike årsaksfaktorer, og er blitt stående
med noe så udramatisk som poteten som viktigste enkeltfaktor. (5b)
Poteten var en innovasjon i norsk landbruk i begynnelsen av forrige århundre,
og kom slik til å utvide ressursgrunnlaget for folket. Poteten er
omstridt som forklaringsfaktor (6) og en kan vel si seg enig i at den økte
energitilførselen ikke var så høy at den alene kan
forklare den dramatiske endringen i befolkningsutviklingen. Det er vel
så mye andre forhold med poteten som er viktige: den er mindre utsatt
for uår og den fordeles jevnere; også husmenn kunne avle en
full vinterforsyning av poteter. Slik kom poteten til å fungere som
«bygdefolkets krisehjelp». Den tok effekten fra uåra
- etter 1815 forekom aldri såkalte demografiske kriseår med
overdødelighet som hadde vært vanlig før. Potetens
store samfunnsmessige betydning var da heller ikke noe særnorsk fenomen.
Tilfellet Irland er jo velkjent. Om Skottland heter det i 1812: «It
is difficult to concive how the people of this country could have subsisted,
had it not been for the fortunate introduction and extensive cultivation
of this most valuable plant» (7). Tilsvarende gjelder også
for Storbritannia i sin helhet, (8) og sikkert også for resten av
Norden.
Sammen med andre medvirkende faktorer var derfor
innføringen av poteten en viktig innovasjon i befolkningssammenheng.
I økonomisk sammenheng var betydningen langt mindre, kanskje marginal.
Tilskuddet av den nye kulturplanten utgjorde bare brøkdelen av økningen
av vårt nasjonalprodukt, og det er derfor neppe riktig å knytte
økonomlsk vekst sammen med denne spesielle befolkningsveksten i
mannsalderen før 1850. Denne perioden vil jeg imidlertid komme tilbake
til, men går først tilbake til «gjenfyllingen»
etter folketapet i ødetiden.
Etter at ""bunnen"" av befolkningskurven ble nådd
antagelig en gang på 1400-tallet, kom en betydelig befolkningsvekst
med kanskje en tredobling av folketallet mellom ca. 1500 og 1665, der en
har bra kildedekning for et folketall på 440.000 (s.17) - altså
er en tilbake på samme nivå som «høymiddelalderens
maksimum». Veksten er ganske sterk for førindustrielt agrarsamfunn
(vekstrate ca. 0,7), men så var da også forholdene særdeles
gunstige befolkningsmessig sett. I første del av ødetiden
lå godt over halvparten av landets gårdsbruk øde, (9)
dvs. gårdene ble drevet som avlsgårder, eller de lå under
fefot. Det betydde at jord-, beite- og slåtteressursene var uvanlig
rike for de gårdene som ble holdt i hevd. Og betingelsene var særdeles
gunstige for nye brukere. Et ungt par kunne velge og vrake mellom titall
av øde gårder i bygda eller nabobygdene, som eierne var sterkt
interessert i å få leid ut. Det var leiers marked, og jordavgiftene
ble liggende på et lavmål så lenge situasjonen var slik,
dvs. i det minste til slutten av 1500-tallet. Ødegårdene var
gammel kulturjord og relativt lett å få i hevd, selv etter
flere generasjoners ødetid. Tilgangen på «levebrød»
var altså nærmest ubegrenset i denne perioden. Ungt folk hadde
all tilskynding til å gifte seg og få barn, og det har de tydeligvis
gjort. Vi trenger ikke foruesette noen økonomisk vekst som forklaring
på at folketallet nådde det nivå det tidligere hadde
hatt på 150-200 år. De første tre doblingene av de ti
vil jeg derfor heller ikke knytte sammen med en økonomisk vekst
-ed en reservasjon (se nedenfor).
Vi står der igjen med tre av de ti doblingene
for den siste perioden 1665 til 1800. Det betyr en temmelig nøyaktig
todobling av folketallet mellom de to tidspunkter, fra 450.000 til 880.000.
En fordobling på 135 år tyder ikke på sterk ekspansjon
(vekstrate ca. 0,5), og er det heller ikke - jfr. fordoblingen på
35 år mellom 1815 og 1850. Og endelig, den befolkningsveksten vi
kan registrere, er langtfra noe særfenomen for Norges vedkommende,
hverken i europeisk eller global sammenheng. Kåre Lunden har i den
før nevnte anmeldelsen lagt fram tall som klart plasserer den norske
utviklingen midt i et høyst alminnelig mønster og er altså
langt fra «ein europeisk sensasjon».(10)
Oppsummerende vil jeg konkludere med at i befolkningsveksten
i gjenryddingsperioden før 1665 var høyst naturlig i en tid
med store, ledige jordressurser, og fenomenet behøver ikke å
inkludere økonomisk vekst som forklaringsfaktor. Befolkningsveksten
i mellomperioden 1665-1815 var så lav - en fordobling på 135
år - at den tydelig peker mot et stagnert samfunn. Og endelig: I
de 35 år før 1850 ser ieg økonomieksterne forhold som
hovedårsak til den da raske befolkningsveksten. Hovedkonklusjonen
må bli at jeg helt avviser tesen om at den norske befolkningsutvikling
har noen særlig beviskraft i spørsmålet økonomisk
vekst. For ordens skyld vil jeg gjøre oppmerksom på at mitt
stagnasjonsbegrep ikke bare innebærer den absolutte stillstand, men
kan også inkludere en svak eller lav vekst. Dette er i tråd
med moderne u-landsforskning, som f.eks. for utviklingslandene i 1960 årene
regner med en vekstrate som varierer mellom 0,1 og 0,4 for jordbruksproduksjonen.
(11)
Forklaringsmodellen i klassisk økonomisk
teori består av produksjonsfaktorene land kapital arbeid. Moderne
økonomer vil også regne med en «fjerdefaktor»:
teknologi, «know-how», organisasjon, innovasjonsevne. Ettersom
vi i denne sammenheng er ute etter produktivitetsøkningen, dvs.
produksjon pr. individ, kan en ekskludere faktoren arbeid. (Det resonnementet
forutsetter at ikke produktive gruppers andel av befolkningen ikke endres
vesentlig, noe som vel var tilfelle for det førindustrielle Norge.)
Vi kan heller ikke bruke faktorene land som forklaring på en produktivitetsøkning,
i det den beste jorda til enhver tid vil være i bruk, og en eventuell
ekspansjon må skje på dårligere bonitet og logisk med
synkende grenseproduktivitet. Det er også relativ enighet om at kapitalfaktoren
i Norge var liten absolutt sett (s. 120, 224) og at økningen i perioden
neppe oversteg økningen i individer. En eventuell produktivitetsøkning
må altså forklares med endringer i fjerdefaktoren, og jeg skal
nå vie det spørsmålet spesiell interesse.
Jeg vil i det følgende særlig drøfte
teknologien under perspektivet innovasjon kontra teknologisk stagnasjon.
Teknologi da vidt definert til utenom teknikk også å omfatte
driftsmåter, produksjons- og omsetningsstrukturer. Det blir da nødvendig
å være nokså deskriptiv.
Hva vi ikke kan gjøre for den før
industrielle periode, er å rekonstruere brutto nasjonalprodukt og
dets fordeling på de ymse sektorer i næringslivet. Fra midten
av 1600 tallet og senere, finnes det mer eller mindre landsdekkende, kvantitative
kilder som gjør det mulig å lage eller beregne aggregerte
størrelser for produksjonen i visse sektorer - spesielt primærnæringene
(s. 277). Men materialet er savidt mangelfullt og med så mange innebygde
feilkilder, at produksjonstall for riksnivå må behandles med
stor skepsis for hele den førstatistiske perioden, dvs. til etter
1850.
For tiden tilbake til 1865 er det foretatt slike
beregninger. (12) Da i 1865 - stod primærnæringene
for nesten 34 % av nasjonalproduktet, sekundærnæringene for
21 % og de tjenesteytende næringer for vel 45 %. Yrkesfordelingen
fordelte seg på samme tidspunkt med 60 % på primær-,
knapt 14 % på sekundær- og vel 26 % på tertiærsektoren.
Da i 1865 - var moderniseringsprosessen i norsk økonomi
under full utvikling en prosess som gjorde at primærsektoren
raskt ble svekket til fordel for de 'moderne' sektorer. Og likevel ser
vi altså at primærnæringene har en dominerende plass
i norsk økonomi. Projiserer vi forholdet mellom sektorene bakover
i tiden, vil vi uten videre kunne hevde at primærnæringenes
- og særlig jordbrukets, absolutte og relative dominans er stadig
økende bakover i tiden. Ved startpunktet for vår periode,
omkring 1500, var jordbruk og fiske praktisk talt de eneste næringer
som betydde noe økonomisk i landet.
Sagt på en annen måte: Helt fram til
1815 utgjorde byenes andel av befolkningen mindre enn 10 %, landsbygda
over 90 %. På landsbygdene var igjen minst 9 av 10 mennesker knyttet
til primærnæringene - de fleste direkte og sterkt, en del mer
perifert. Det jeg vil fram til er at primærnæringene, og i
særdeleshet jordbruket, er det sentrale i norsk økonomi i
dansketiden. Det er den sektoren som har størst samfunnsøkonomisk
betydning - riktignok synkende over tid, men likevel bare fra en totaldominerende
rolle i begynnelsen av perioden til en ennå dominerende rolle mot
slutten. Sterk teknologisk utvikling i jordbruket må derfor føre
til sterk økonomisk vekst for samfunnet som sådant. Motsatt
vil utvikling i de andre sektorer i næringslivet få mer eller
mindre marginal effekt hvis jordbruket blir hengende etter eller forblir
stagnert. Vil en så finne teknologisk endring og økonomisk
vekst av betydning i jordbruksnæringen i denne perioden (før
1850)?
En kan uten videre hevde at det norske jordbruket
ikke var eller eventuelt var bare lite markedsorientert. En kan si dette
så bastant, fordi markedet manglet. Eksport av jordbruksvarer forekom
overhode ikke, eller var i det høyeste bagatellmessig, som en viss
grensehandel.(13) Som vi har hørt utgjorde bybefolkningen - det
eneste potensielle marked - under 1/10 av befolkningen. Dette minimale
markedet er altså det eneste norske bønder kunne produsere
for, og dette ble ytterligere redusert fordi byfolk selv drev et ikke helt
ubetydelig jordbruk - løkkebruk i byen, avlsgårder i nærheten
etc. For både Kristiania og Trondheim gjelder det f.eks. at et randområde
rundt byene, eid og drevet av borgerne selv, produserte en overveiende
del av de 'bondevarer' dette borgerskapet hadde behov for. Ellers foretrakk
de mer bemidlede ofte importerte varer framfor norskproduserte - det gjaldt
både matkorn, smør og ost.
Mellom bønder internt (her forstått
i videste mening: de som tilhører bondesamfunnet) forekom en ikke
så liten handel eller rettere varebytte: Mellom husbonde og husmann
(mat mot arbeide), mellom bønder på korngårder og kjøtt-
eller smørprodusenter i høyereliggende strøk i samme
bygd, eller som distansehandel: f.eks. salt sild og tørrfisk fra
Vestlandet, mot korn fra Østlandet eller smør og kjøtt
fra fjellbygdene. Denne handelen var selvsagt av vital interesse for de
impliserte, men da det var en nesten ren byttehandel og ikke hadde ringvirkninger
i økonomien forøvrig, var den av mindre samfunnsmessig betydning.
Jordbruket som sådan var altså nesten
ikke markedsorientert og stod nesten helt utenfor pengeøkonomien.
Det var nesten utelukkende subsistensorientert, altså basert på
å produsere mest mulig av produsentens egne varebehov (naturalhushold).
Jordbruket måtte derfor i sitt vesen være mest mulig allsidig.
Ikke nok med at alle bønder (der det var fysisk mulig) satset på
egendekning av hovedproduktene matkorn (bygg og havre), kjøtt og
melkeprodukter, men enhver produserte også ull, rotfrukter, egg,
og videre produkter en i dag ikke lenger umiddelbart forbinder med norsk
jordbruk: lin og hamp f.eks. Og utenom det egentlige jordbruk strevde bøndene
med å produsere andre varer de trengte: smeltet myrmalm til jern,
brente ut trekull, tjære og pottaske, kokte ut salt, laget tønner
og trekjørel, fisket og gikk på jakt og så videre. Landbruksnæringen
var altså ekstrem ikke-spesialisert, og dette er i seg selv en hemsko
for utvikling. Under slike forhold er folk lite villige til å utprøve
nytt, å satse på fremtiden. Det gamle, velprøvde, har
vist seg godt nok, derfor holder en på det.
Bondenæringens to hovedpillarer var utvilsomt
åkerbruk og husdyrhold. Det er her en må søke etter
teknologiske endringer eller forbedringer som skal bety noe. En finner
fort at en eventuell søken vil være forgjevees: Det forekom
praktisk talt ingen teknologisk endring før 1800, bagatellmessig
også før 1850.
Ved å studere bondenæringens redskapskultur
og driftsformer gjennom hundreårene, ja, tusen år før
1850, kan en ikke trekke annet enn den entydige konklusjon: her er tilnærmet
fullstendig stillstand. Bøndene drev i hovedsak på samme måte
i 1800 som de drev i vikingtiden. For å underbygge en såvidt
sterk påstand blir det altså nødvendig å gå
ned i detaljanalysen av de enkelte redskaper og driftsformer.(14)
Først åkerbruksredskapene som ennå
omkring 1800 var uhyre primitive. Nordmennene skal ha lært plogen
å kjenne av engelskmennene i vikingtiden,(15) og den avløste
etter hvert arden på åkeren, uten at den derfor var særlig
mere effektiv. Arden kunne jo bare risse en fure i jorden, men de primitive
plogene som bortsett fra plogjernet og ristillen var helt av tre, maktet
heller ikke mer enn å skjære løs plogfuren, ikke å
snu den. Først i siste halvdel av 1700 tallet fikk en jernbeslåtte
veltefjøler, og først et godt stykke ut på 1800 tallet
med de skotske eller skotskpåvirkede vridde veltefjøler av
jern, fikk en den virkelige effektive plogen.
Tilsvarende var harven ytterst enkel og primitiv.
Utgangspunktet var kvistharven - altså en kløvd trestokk
der en hadde latt kvistene i et par-tre desimeters lengde sitte igjen.
Allerede før 1600-tallet hadde dette naturproduktet utviklet seg
til stivharven eller piggharven: en firkantet treramme med tverrtrær
som en festet vertikalstående trepigger til. Omkring 1700 var trepiggene
i ferd med å utskiftes med jernpigger.(16) Men også dette var
et primitivt redskap som lite maktet å smuldre jorda - derfor måtte
disse hesteredskapene suppleres med håndredskap: spade, grev og rive.
Jorda ble kultivert dårlig bare de øverste 10-12
cm, og ugrasrøttene ble liggende i åkeren, hvis de da ikke
ble plukket bort med hånd. Slik var situas jonen i 1800, som i 1500.
Ingen utvikling.
Heller ikke driftsmåtene var vesentlig endret.
En sådde samme kornslag i samme åker, år etter år,
til jorda var utpint og eller tilgrodd med ugras, og måtte så
legges brakk eller i trede for noen år. GjødsIingen var slett,
dreneringen var kjent, men lite praktisert, vekselbruket var mot slutten
av perioden kjent blant jordbruksreformatorer, men nesten overhode ikke
brukt av vanlige bønder. Produksjonsresultatet var for åkerbrukets
vedkommende bedrøvelig lavt: ikke stort mer enn 4 foll i 'normalåret
før 1809' (tab. 33, s. 143). Tallet er så lavt at det ikke
tillater noen utvikling - altså stigning fram mot dette gjennom den
foregående 300 års perioden. Det peker entydig på stagnasjon
perioden.
Det modne eller halvmodne kornet - alt ettersom
året var - ble viderebehandlet med enkle håndredskaper: sigd
eller 'skjurru', håndtreskeredskapet sliul (sluggu, tust, fløyd)
og enkle drøfte og kasteredskaper for å rense kornet.
Alt dette velkjent allerede i vikingtid og i full bruk ennå omkring
1850. Bekkekverna ble kjent og var fullt utviklet allerede før 1500,
og deretter i hovedsak uendret helt til moderne maskinmøller kom
mot slutten av forrige århundre.
(Et naturlig apropos for meg. En ikke ubetydelig
kvernsteinsindustri ble bygd opp i Selbu o.a. steder. Kvernfjelldriften
i Selbu ble den største og mest kjente. Den går i det minste
tilbake til 1500 tallet, ettersom allerede Peder Clausen Friis kjenner
til at her i 'Quernebierg, blifue der huggen de beste Querner, som her
findis nogensteds i Riget, og føres de vijde her oppe i landet.'
(17) Det meste av det en ellers vet om denne 'industrien', har en fra 1800
tallet, og det mest slående er det alderdommelige preg som knytter
seg til driften. Alt arbeide utførtes utelukkende med håndredskap:
steinen ble hogd til med enkle jernhakker, de flere kubikkmeter store hullene
(bruddene) ble tømt for vann med øsekar, store steinblokker
ble 'veiet' oppover flere meter høye bergvegger med lange vektstenger.
Ord og uttrykk i bergspråket var eldgamle, middelalderske. Igjen
et eksempel - et ekstremt eksempel på ikke utvikling.)
Tilbake til jordbruket og husdyrsektoren. Også
her rådde henimot fullstendig stillstand gjennom perioden. Det var
et utpreget høstingsbruk. Ikke noe fôr (gras) ble dyrket.
Kornet la beslag på nesten all dyrkbar jord, og de få lass
som ble slått på åkerreiner og annen innmark strakk i
høyden til hestefor. Ku og småfeforet var, utenom halmen,
viltvoksende gras høstet i utmark. Slåtteredskapen var velkjente:
Ijåen og riva uendret gjennom tusenår (men i vår
tid degenerert til hageredskap). Høyet ble båret i løe
eller stakk, eventuelt kjørt på slede. Hjulkjøretøyer
var praktisk talt ikke i bruk størstedelen av landet før
omkring århundreskiftet 1700/1800 og blir slik en av
de få innovasjoner som hører tidsrommet 1800-1850 til. Fôrsamlingen
var meget tidkrevende og ga fôr med liten næringsverdi. Tilsvarende
kan også sies om de mange tilleggsfôr en bestrebet seg på
å sanke sammen: lauv, kvist, mose, beit, skav, tang etc. Tross møysommelig
arbeid sommeren igjennom, og slitsom hjemkjøring av fôret
om vinteren, ble vinterfôret vanligvis for dårlig og for knapt.
Resultatet var at systematisk sultefôring fant sted i de største
deler av landet. En ga bevisst dyra fôr nok så de holdt seg
i live vinteren igjennom (hvis våren kom som normalt), men heller
ikke mer. Kyrne fikk altså så vidt det var livnæring,
men ikke produksjonsnæring. Følgelig produserte de heller
ikke melk i den tiden de stod på bås. Produksjonstiden ble
innskrenket til noen få sommermåneder, og på årsbasis
ble derfor produksjonen pr. ku forsvinnende liten: 700 kg omkring år
1800, 600 kg hundre år før (s. 146).
Igjen tall som er så lave at de ikke gir rom
for en forutgående vekst. Også husdyrbruket var stagnert i
dansketiden.
"Det er tid for å konkludere om utviklingen
innen jordbruket i perioden (før 1800). Jeg bruker en av forfatterne
(Hovland, s. 147 f) til å gi et bilde av situasjonen: «Norge
på 1700-talet (kan) ikkje ha vore noko overflodssamfunn. Å
døme etter tala var matvaretilgangen jamvel i normale år ytterst
knapp. Den innenlandske produksjonen pr. innbyggar var svært låg,
og endå om vi drar inn eksportproduksjonen i andre næringar,
let ikkje den til å ha kunne dekke matvarebehovet gjennom import.
Reknestykka leier altså til følgjande slutning: På 1700-talet
stod bondeøkonomien på fleire bein, men det samla resultatet
rakk ikkje til å sikre dei mest grunnleggande behova. Dersom vi også
tar fordelinga av produksjonsresultatet med i rekninga, kan vi slå
fast at store grupper må ha ført ein konstant kamp mot den
nakne naud, jamvel i normale årringar. Stoda blir ikkje betre når
vi drar inn rekka av år med alvorelg svikt i jordbruksproduksjonen.
Fordi reservane var små, måtte misvekståra få alvorlege
følgjer». Hovland reserverer seg riktignok mot det dystre
bildet han nettopp har tegnet, fordi kildene kan ha gitt et feil bilde.
For meg synes bildet å være reelt.
Om enn uutalt forteller denne 'reinspika' malthusianske
betraktning om en økonomi i stagnasjon, ikke-vekst. Med en teknologi
som var bortimot uendret, kunne en i beste fall oppnå en vekst i
produksjonen proporsjonal med veksten i folketallet, mens produktivitetsveksten
var marginal, kanskje negativ. Og med hovednæringen - modernæringen
- i stagnasjon, må de øvrige næringer vise en betraktelig
vekst skal disse gi utslag i den totale samfunnsøkonomi.
Den andre primærnæringen som lenge har
betydd noe for landets økonomi, er fisket. Et uttrykk for teknologisk
kontinuitet - og stillstand er at håndsnøre eller
juksa, som er flere tusen år gammelt, brukes ennå den dag i
dag av yrkesfiskere. I denne næringen kom likevel teknologiske innovasjoner
- line og garn - i begynnelsen av vår periode. En kan oppfatte det
som et stagnasjonstegn at juksafiskeren gjennom generasjoner kjempet mot
de mer effektive og kostbare redskapene med myndighetenes støtte.
Et line- og garnforbud i Lofoten ble faktisk opphevet så sent som
i 1786. En må vel ha lov til å anta at dette var et av merkantilismens
mange forbud og påbud som var mer eller mindre illusoriske i praksis.
Uansett nye redskaper kom det ingen voldsom produktivitetsøkning
i fisket. I følge opplysninger var toppfangster i Lofoten ca. 1590
vel 1300 fisk pr. mann, mot halvparten i normalår (s. 35). I 1807
er normalfangsten (?) mellom 1000 og 1100 fisk (s. 157). I fisket er det
mer innsiget enn redskapen som bestemmer fangsten og produktiviteten.
I to sektorer kommer i motstrid til
hva som er sagt ovenfor om stillstand - en utvilsom og sterk vekst. Det
er innen skogbruk og bergverk. Egentlig er det 'gamle' næringer,
ettersom både skog og malm lenge hadde vært viktige ressurser
i det gamle selvbergingsbruk. Vi rubriserer dem likevel som 'nye' næringer,
fordi de nå - fra 1500-tallet - får en ny og økt betydning.
De gamle ressurser blir langt sterkere utnyttet, og i en ny sammenheng:
de får en plass i utenriksøkonomien. Ja, trelasten blir allerede
før 1600 vår viktigste eksportvare, og p.g.a. trelasttollen
også rikets viktigste statsinntekt.
Trelast, jern og kopper er nye varer i handelen,
og de utgjør derfor en betydelig samfunnsmessig økonomisk
vekst - også m.h.t. produktivitet. Det er likevel tvilsomt å
bruke disse 'nye' næringer som argumentasjon for et 'boserupsk' vekstsyn
(se bokmeldingen, samt s. 10ff). 1) Både trelasthandelen og bergverkene
ble påført landet utenfra. Det var ikke nordmenn som tok initiativ
og fallbød trelast på det europeiske marked. Tvertom var det
i en lang startfase skotter, nederlendere og andre som hver sommer kom
her med sine trelastdragere og drev tuskhandel langs kysten: planker og
bjelker mot korn, øl og hva annet utenlandsk kram de hadde å
by på. Tilsvarende var det en utlending - kongen - som i høy
grad bidro til å starte de første bergverk, og kongens og
andre utlendingers initiativ og kapitalinnsprøytning var med på
å starte og opprettholde driften av verkene også senere. Nordmennene
stod utenfor entreprenørvirksomheten. De ble i høyden geseller.
2) I en senere fase ble trelasthandelen omstrukturert, og måtte omstruktureres
for å møte den økende konkurransen ute. Den primitive
direktehandel forsvant. Handelen ble i stedet sentralisert til et fåtallig
innenlandsk trelastpatrisiat - plankeadelen - som forøvrig overtok
også annen engroshandel. Det er igjen et u-landstegn og et uttrykk
for norsk stagnert økonomi at nordmennene selv ikke maktet å
fylle denne viktige samfunnsmessige funksjonen. Igjen er det utlendinger,
jyder, flensburgere o.a. som nå flytter inn og fyller denne «økologiske
nisje». Igjen: utviklingen av og innen de nye næringer oppstod
ikke på grunn av et nasjonalt eller innenlandsk behov, men ble påført
oss utenfra. 3) De nye næringene var i sin tid en innovasjon, en
ny utnyttelse av ressursgrunnlaget, og bidro slik til at det malthusianske
«taket» for befolkningsstørrelsen ble hevet betraktelig.
Når folketallet fortsatte å vokse etter ca. 1650, da det trolig
nådde samme nivå som høymiddelalderens maksimum, må
det i hovedsak skyldes de nye næringer og de få andre vekstfaktorer
som tross alt kom i denne «stagnasjonens tidsalder». Men det
er et poeng - og et viktig poeng - at det nye kom helt i begynnelsen av
perioden, etablert allerede på tidlig 1500 tall. I perioden utviklet
næringene seg lite: Teknikken var relativt konstant. I skogen var
øksa eneste redskap. Vannsaga var i prinsippet uendret fra tidlig
1500-tall til etter 1850. Det eneste som skjer er at sagbladet blir tynnere
og skjærer finere (silkesaga). Det blir påstått (s. 46)
at produksjonen av trelast økte med bare 25 % fra ca 1550 til 1620,
og at den i 1620 var nesten like stor som omkring 1800. Hvis dette er riktig,
er det heller ikke her spørsmål om noen vekst av betydning,
hverken i absolutte tall eller i produktivitet. Og dette gjelder for periodens
mest ekspansive sektor!
Også for bergverkene og den lille og lite
levedyktige «industrien» vil en finne det samme. De preges
mer av ikke-utvikling enn av vekst og ekspansjon.
Ovenstående er i hovedsak skrevet med den
egentlige dansketiden i tankene. Perioden 1814-1850 er på flere måter
noe annerledes. Den ulike raskere befolkningsveksten som kom umiddelbart
etter 1814, er allerede nevnt. På de 35 år fra 1815 til 1855
økte folketallet med 68 % (tabell 27). Hvordan kunne økonomien
absorbere en så rask vekst?
Tilsynelatende meget bra, i følge NØH.
Produksjonstallene viser at i samme tidsrom økte kornproduksjonen
med 94 % (tabell 32),(19) melkeproduksjonen med 75 % - begge altså
godt over befolkningstilveksten, noe som tilsier økt produktivitet
innen modernæringen. Det konkluderes da også i boka med at
«første halvdelen av 1800-talet vil tre fram som den første
verkelege vekst- og omformingsbolken i norsk jordbruk» (s. 149).
Noen fullgod forklaring på denne «vekstbolken» får
vi ikke. Det nevnes vagt «betringar i reiskapskultur»,
(s. 148) - det er alt vi får av forklaring. Og det er ikke godt nok
til å forklare slik vekst.
Jeg vil hevde at det meste av veksten er tilsynelatende.
Utgangspunktet for ovenstående prosentvise framgang, er tallmateriale
innsamlet for det såkalte «normalåret for 1809»,
altså ikke faktiske produksjonstall, men tenkte eller stipulerte
tall for et gjennomsnittsår. Tallet for 1855 er etter tellinger gjennomført
samme året. Det er rimelig for ikke å si sannsynlig at tallene
fra «normalåret før 1809» er lavere enn de faktiske,
og at noe (mye) av økningen fram til 1855 er fiktiv. En bør
i hvert fall kunne vise til viktige teknologiske endringer før en
rubriserer perioden som den første «vekst- og omvandlingsbolken».
Jeg har nevnt poteten, skotskplogen, hestekjerra som nyheter i denne perioden.
Jeg synes ikke dette er tilstrekkelig til å fjerne stillstandsmerkelappen
på denne perioden for isteden å autorisere den som var første
store «vekstbolk».
Tvertom. Mot slutten av perioden, omkring midten
av forrige århundre, finnes flere faresignaler - signaler om at befolkningen
var i ferd med å nå taket som en stagnert ressursutnytting
satte. Tydeligst ser en dette på Vestlandet. Med sin spesielle topografi
- små jordressurser - ble en her tvunget til en teknologisk retardasjon.
En forlot plog-, harv-, kjerre-kulturen og gikk over til de mer primitive
håndredskaper spade - rive - kipe. Disse var langt mer arbeidskrevende
men poenget er at jorda ble kultivert bedre og ga større avling.
Arheidsproduktiviteten sank, men arealproduktiviteten økte, og det
var det vesentlige. Her var første halvdel av 1800 tallet en 'omvandlings
bolk' - ikke utvikling, men tvertom tilbakeskritt.
Også ellers i landet kan vi registrere presset.
Ørsmå husmannsplasser himmelhøyt oppe i dalsidene i
f.eks. Gudbrandsdalen viser at en tærte på de absolutt siste
karrige rester av ressursgrunnlaget, bosettingene strakte seg ut til de
absolutte marginalområder. Og de samme husmenn sloss om arbeidet.
De så med mistro til (ennå mislykkede) eksperimenter med treskeverk
som kunne ha rasjonalisert bort håndtreskingen for dem - i mange
bygder det viktigste vinterarbeidet. Og håndsagskur utkonkurrerte
i somme tilfeller de teknologisk mer utviklede om enn primitive vass-sagene,
og var i alle tilfelle en slem konkurrent.(20) Skjønt uhyre arbeidsekstensiv,
og med lav timebetaling, var håndsagskur aktuelt som arbeide, når
alternativet var ikke arbeide.
Slik jeg ser det, var tiden omkring midten av forrige
århundre preget av at den stagnerte, tradisjonelle økonomien
var i ferd med å nå en grense - skinnfellen rakk ikke lenger.
Økonomien manglet utganger, som Sejersted har sagt det. En fant
jo utgangene som kjent, i det neste halve hundreår. Industrialisering,
urbanisering, emigrasjon og hamskifte, er nøkkelordene som forklarer
hva som skjedde, eller var i ferd med å skje i det som ble den store
vekst- og omvandlingsbolken - den siste mannsalderen av det forrige århundre.
En oppsummering. Min hensikt var å tilbakevise
påstanden om at det skjedde en eksepsjonell sterk vekst i Norge i
dansketiden. Folketallet økte riktignok - ganske raskt fra bunnen
noe før eller omkring 1500 til ødetidstapet var gjenvunnet
ca. 1650. Deretter steg folketallet langsommere i resten av dansketiden.
Etter 1815 kommer så en tilnærmet befolkningseksplosjon som
skyldtes synkende dødelighet - en synkning som igjen skyldes
at befolkningen som sådan var bragt ut av det farlige marginalområde
nær eksistensminimum.
Noe økonomisk vekst i betydningen vesentlig
større produksjon pr. innbygger kan en ikke påvise Gjennomgåelsen
har vist at teknologisk skjedde ingen eller bare en marginal utvikling
- dette gjelder for sektor etter sektor. Helt i begynnelsen av perioden
fikk vi riktignok de nye næringer som betydde ny ressursutnyttelse,
større produksjon og større takhøyde. Det førindustrielle,
tradisjonelle samfunn ga rom for flere mennesker enn det middelalderske,
trass i at teknologien i hovedsak var uendret eller lite endret. Hovedkjennetegnet
på den 350 år lange perioden blir likevel stagnasjon,
stillstand - ikke vekst. Ved slutten av perioden, omkring 1850, er det
da også tydelige tegn at befolkningspresset nærmet seg det
maksimale. Utenom teknologisk retardasjon, som nevnt ovenfor, ser en sosial
uro og en skarpere klassedeling i samfunnet - til det hele flyter
over i en masseflukt fra landsbygden og de tradisjonelle næringer.
NOTER:
1. Kåre Lundens betegnelse, Historish tidsskrift, hefte 1 (1980)
s. 93.
2. Jørn Sandnes og Helge Salvesen, Ødegardstid i Norge
(Universitetsforlagct 1978) s. 61. Jfr. J. Sandnes, «Ødegårdsprosjektet
og tallet på gårdsbruk i Norge i høymiddelalderen»,
Historisk tidsskrift, hefte 4 (1979).
3. Kåre Lunden, , Historisk tidskrift, hefte 2 (1979) s. 157.
4. Sandnes, op. cit. s. 61, 73.
5. K. Haarstad, «Sult, sykdom, død» , Historisk
tidsskrift, hefte 1 (1980).
5b. Smst. s. 1 ff.
6. Jfr. 'potetdebatten' i Historisk tidsskrift, hefte 4 (1975) og 3
(1978).
7. Redcliffe Salaman, The History and social influence of the potato
(Cambridge 1970) s. 367.
8. Smst. s. 417 og 528ff.
9. Sandnes, op. cit. s. 72.
10. Lunden, op. cit. (1980) s. 91.
11. Z. Kozlowski, Agriculture in East European Socialist Countries,
tab. 15.2, tr. i L. G. Reynolds (ed.) Agriculture in Development Theory,
New Haven London (1975).
12. Juul Bjerke, ""Langtidslinjer i norsk økonomi: 1865-1960"".
Samfunnsøkonomiske studier nr. 16 (Oslo 1966) tab. 32 og 24.
13. Se f.eks. E. Sandvik, Levangermartnan i gammelti'n. Hovedoppgave
i historie (Trondheim H-1980) s. 87 ff.
14. Valen Senstad, Norske landbruksredskaper l800 1800 årene.
(Lillehammer 1964.) A. Eskerød, Jordbruk under femtusen år.
Redskapen och Maskinerna (Borås1973). V. A. Bringéus (ed.),
Arbete och redskap (Lund 1973).
15j. Bringeus, smst. s. 30.
16. Hva som her er skrevet om plog og harv på 1600 1700 tallet
er mye basert på egen forskning. K. Haarstad, Selbu i fortid og nutid,
bd. 1 (Trondheim 1972) s. 126ff. Samme: Bondenæringen i støpeskjeen
(Universitetsforlaget 1976) s. 62ff.
17. P. C. Friis, Samlede skrifter (Kra. 1881) s. 358. Dette er eldste
kjente belegg for driften.
18. Haarstad, 1972, s. 229ff.
19. I tabell 32 er det en regnefeil for kornproduksjonen i 1855. Utsæden
var dette året 595 tusen tønner (tabell 30), nettofolltall
5,5 (tabell 33). Multiplisert gir dette 3.273 tusen tønner, ikke
3.773, som det står i tabell 32, og som ville gitt en økning
på 124 % (!).
20. O. Olafsen: Naar er Vandsagen og Haandsagen kommet i brug i Vaart
Land, HT XXVI (1924), s. 169 ff. E. Sundt, Arbeidsvæsen I, Haandsagen,
Folkevennen 13, Kra. 1864, s. 330f.
|