1891; Det norske Arbeiderpartis program av 1891.
Line
Det norske Arbeiderpartis
program av 1891

"Grunnårsaken til den sosiale elendighet, åndelige underkuelse og politiske avhengighet er det forhold at arbeidsmidlene (grunn, jord, bergverk, gruber, samferdselsmidler, maskiner og verktøy) er overgått til å bli et fåtall samfunnsmedlmmers enebesittelse.
    Det norske Arbeiderparti, som har satt seg arbeiderklassens befrielse som mål, tilstreber derfor arbeidsmidlenes overgang til samfunnets felleseiendom og produksjonen forandret fra kapitalistisk til sosialistisk.
    Med den såkalte statssosialisme, der setter staten i den private arbeidskjøpers sted, har arbeiderpartiet intet å bestille.
    I alle land med kapitalistisk produksjonsmåte har arbeiderne samme interesser...I erkjennelse herav erklærer Det norske Arbeiderparti seg ett med de klassebevisste arbeidere i alle øvrige land.
    Arbeiderpartiet kjemper for like rettigheter og like plikter for alle uten hensyn til kjønn, og for opphevelse av all klasseforskjell; i denne kamp står det som representant ikke blott for lønnsarbeidere, men for alle undertrykte, for alle fordringer som er egnet til å forbedre folkets stilling i almindelighet og arbeidernes i særdeleshet. Partiet kjemper derfor i øyeblikket for:

I. Arbeidernes sammenslutning og solidaritet.
II. Almindelig, like og direkte stemmerett til alle stats- og kommuneinstitusjoner, for alle i landet hjemmehørende personer, som har fylt 21 år, med valg på en fridag og hemmelig avstemming.

...

IV. En virksom arbeiderbeskyttelseslovgivning på følgende grunnlag:
a. Forbud mot anvendelse av barn under 14 år til arbeid i fabrikker og på verksteder.
b. Forbud mot nattarbeid, unntagen i sådanne industrigrener som efter sin natur, av tekniske grunner eller av hensyn til den offentlige velferd krever det.
c. Fastsettelse av en maksimalarbeidsdag på 8 timer. 
d. En uavbrutt hvilepause på 36 timer om uken.
e. Forbud mot anvendelse av giftige eller andre arbeidernes helbred ødeleggende stoffer i produksjonen, hvor dette ikke er absolutt nødvendig.
f. Tilsyn med arbeidsplasser, gruber, skib, fabrikker og verksteder ved personer valgt av arbeiderne.
g. Sunnhetskontroll med arbeiderboliger, tyendes og sjøfolks soverom m.v.

...

VI. Sjøfolk, landarbeidere og tjenestetyende likestilles med industriarbeiderne; alle lover og bestemmelser - såsom sjøfarts-, husmanns- og tyendeloven - der stiller arbeiderne i disse bransjer i et særforhold, oppheves.
VII. Alle bidrag av offentlige midler til kirkelige og religiøse formål opphører. De kirkelige samfunn blir å betrakte som private foreninger.
VIII. Skolen er konfesjonsløs. Undervisningen i de offentlige folkeskoler er tvungen. Undervisningen i alle offentlige læreanstalter er gratis. Det offentlige påtar seg oppdragelsen av foreldreløse og sådanne barn hvis foreldre ikke kan eller vil oppdra dem i overensstemmelse med tidens krav.
IX. Opprettelsen av internasjonale voldgiftsdomstoler. Militarismens avskaffelse og innførelse av almindelig folkevæpning.
X. Gratis rettspleie og rettshjelp.
Xl. Gratis legehjelp og legemidler.
XII. Human forsørgelse av alle gamle, svake og arbeidsinvalider.
XIII. Avskaffelse av alle indirekte skatter. Gradvis stigende inntekts-, kapital- og arveskatt til bestridende av alle offentlige utgifter.
XIV. Anbuds- og lisitasjonssystemets anvendelse ved offentlige arbeiders utførelse opphører. "

 E.Bull: Arbeiderbevegelsens historie i Norge, bind I, Oslo 1985, s. 394-95

Line
13.08.1999 Tilrettelagt av Frode Ulvund