1293/94; Rettarbøter fra kong Eirik Magnusson for Bergen
Line
40. 1293, 4. mars/1294, 24. mars Bergen.

    Teksten fins i 3 lovhss. fra 14. årh. og 9 lovhss. fra 15.-17. årh.(jfr. NgL III s. 23 f.). Her trykt etter NgL III nr. 6, bygd på AM 71 qv, dels skrevet ved midten, dels ved slutten av 1300-tallet (se NgL IV s. 565). Også trykt DN XIX nr. 397.
    Angående dateringen etter styringsår under Magnussønnene, se A. Steinnes: HT 31 s. 37.
    Forordningen inneholder det eldste kjente vitnesbyrd om gilder og andre sammenslutninger, bl. a. av utenlandske kjøpmenn i Bergen (jfr. G. A. Blom: KLNM VI sp. 308 ff.). Forbudet mot slike sammenslutninger ble gjentatt i 1299 (NgL III nr. 11) og i 1320 (NgL III nr. 64), uten at det hindret oppkomsten av Det tyske kontor, som vi har sikker kjennskap til fra midten av 1300-tallet (F. Bruns: Die Lübecker Bergenfahrer und ihre Chronistik, 1900 s. VII f.; J. Schreiner: Hanseatene (nr. 30) s. 69 f.). Forordningen er også viktig for vårt kjennskap til rådmennene i byene i den eldste tid og til kongens eiendomsrett til bygrunnen i Bergen.
    Et forbud mot våpenbyrd i kjøpstedene ble visstnok først knesatt av kardinal Nicolaus Brekespear i 1152/53 (jfr. s. 54). Det ble gjentatt på nytt av Håkon Magnusson 5. mars 1304 (NgL III nr. 20); jfr. også nr. 88 og NgL III nr. 78.
    Skipanene ble stadfestet av Håkon Magnusson 12. aug. 1299 (NgL III nr. 11), og flere av dem er tatt inn i Magnus Erikssons skipan av 19. juli 1320 (NgL III nr. 64), til dels noe endret.
    Om forholdet til annen bylovgivning, se nr. 34 m. henv.

    Eirik Magnus, med Guds miskunn Norges konge, sønn til kong Magnus, sender alle menn i Bergen Guds og sin hilsen.
    Det er kjent for Gud og de gode menn som daglig har vært hos oss, at vi har hatt større godvilje for dere enn for noen annen kjøpstad i landet. Og selv om dere i mange ting har gjort gjengjeld med større ulydighet enn vi fortjente, vil vi likevel ikke anklage alle folk for det, uten alene dem som er de fremste i det. Og derfor vil vi at dere skal vite at dere i fremtiden skal ha disse rettarbøter som her følger:
    [1.] Det er det første, av vi vil og påbyr at alle lærde menn og alle håndgangne menn skal gjøre leidang i rett tid av sine gårder, straks det blir krevd, og overholde all slik byrett som alle andre huseiere [overholder], ellers skal folk bli oppsagt med fem dagers frist fra gårdene sine. Men enhver som blir boende utover femdagersfristen, er saket fem (3) mark og skal likevel bli ført ut [av gården] av bymøtemennene.
    [2.] Det forbyr vi også fullkomment, både innenlandske og utenlandske, at de lager seg noen sammenslutning eller får i stand noe oppløp eller dikter seg noen lover eller bestemmelser, fordi det synes oss at dette kan ingen gjøre uten kongen med gode menns råd. Men enhver som gjør det, skal være landrådsmann og ha forbrutt alt han eier og fare utleg.
    [3.] Likeledes har vi også fullkomment forbudt drikkelag eller gilder for loser, gullsmeder, jernsmeder, englandsfarere, håndverkssvenner, arbeidsfolk, ølbryggere, tjenestekvinner og alle andre drikkelag. Men skytninger vil vi skal holdes etter gammel sedvane.
    [4.] Vi vil også at gildene skal nedlegges med unntak av Mariagildet, Nikolasgildet og Jatmundsgildet.
    [5.] Så vil vi heller ikke på noen måte, at noen mann bærer våpen i kjøpstedene med unntak av gjaldkeren og hans ombudsmenn og deres sveiner, likevel de som vokter byen. Men enhver annen som bærer, er saket tre mark og skal miste våpnene.
    Det forbyr vi også, at noen mann bygger hus over på Stranden eller noe annet sted i allmenningen vår, med mindre vi selv tillater [det] med vårt brev, og de skal overholde slike forpliktelser som Bjarkøyretten vitner. Likeledes også med alle de menn som ikke har våre brev på hus over på Stranden, da skal det ransakes hvordan de har kommet til [dem], og alle som har kommet til [dem] på lovlig vis, skal ta brev av oss. Men de andre skal miste [dem]. Enhver som gir eller selger eller har gitt bort våre allmenninger over på Stranden eller noe annet sted, og således vil unndra oss vår farsarv, da kaller vi ham sann landrådsmann mot oss.
    Likeledes påbyr vi også rådmennene at de skal legge større vinn på folks saker og byens rett enn de før har gjort. De skal sverge ed på den måten når de blir valgt: at de skal styrke lovene og byens rett av all makt, og ikke undertrykke noen mann imot lovene for noen tings skyld; og at de skal komme til stevne med en gang gjaldkeren eller lagmannen lar dem innkalle, om de ikke har lovlig forfall; og at de skal styrke og hjelpe våre ombudsmenn til all rett; og at de ikke skal fare noe sted fra byen vår mens de er rådmenn, uten at gjaldkeren gir dem løyve.
    Vi gir dem som er rådmenn, disse rettarbøtene: Først at de ikke skal være i noen oppnevninger [til leidangsferd], og at de ikke skal gjøre noen leidang [d.e. leidangsskatt] for at de kan legge desto større hug og omtanke enn før på de ting som vedkommer byen. Gjaldkeren og lagmannen skal skifte ut rådmennene med gode menns råd om en eller flere ikke vil legge vinn på [sitt verv], og velge en annen i stedet om en faller ifra, enda om vi ikke selv er til stede.
    Nå, gjør dere slik nytte av denne vår godvilje at vi desto mer blir rede til å gjøre flere rettarbøter for dere den tid når vi selv kommer til stede. Men om dere gjør nå som før, da skal dere vite for sant at dere skal få merke lytet.
    Dette brev ble gjort i Bergen onsdag før midtfaste [24./4. mars] i vårt femtende (fjortende) styringsår [1294/93]. Herr Bård Serksson, var kansler beseglet. Jon klerk skrev.

Line
10.08.1999 Tilrettelagt av Frode Ulvund