1442; Fullmaktsbrev for det norske riksråd fra nevndemenn til å ta Christoffer av Bayern til konge
Line
115.            1442,1. juni.             Lødøse.

    Teksten fins i original i DRA (Norge nr. 40). Her trykt etter NgL 2. R. I nr. 102. Også trykt DN III nr. 771.
    Tallet på oppnevnte utsendinger er ukjent. Erkebiskopen, de 4 andre biskopene i Norge og biskopene av Holar og Færøyene var til stede (DN XVI nr. 141, 142; IV nr. 885), det samme var drottseten Sigurd Jonsson (Styffe: Bidrag til Sveriges Historia II s. 224), men hvor mange av de øvrige verdslige medlemmer av riksrådet som var til stede, vet vi ikke. Jfr. ellers nr. 26 angående oppnevning til kongevalgmøter. Se også nr. 114 m. henv.
Christoffer av Bayern var på dette tidspunkt valgt til konge i Danmark og Sverige (Hamre: Norsk historie s. 106). Nøyaktig når han ble valgt i Norge, er ikke kjent, men han ble kront 2. juli 1442 (NgI. 2. R. I nr. 104).
    Dokumentet står sentralt i diskusjonen om arvekongedømme og valgkongedømme i senmiddelalderen. Taranger ser det som det avgjørende punkt i overgangen fra arvekongedømme til valgkongedømme (Norges Historie III 2 s. 3), mens Schreiner mener at nordmennene fortsatt i prinsippet holdt fast ved arvekongedømmet, selv om de i dette tilfellet var nødt til å følge Danmarks og Sveriges eksempel (HT 30 s. 318). Hamre Iegner med muligheten av at man har holdt fast ved Christoffers arverett og at det som skjedde i Lödöse formelt kunne betraktes som en konungstekja, ikke et kongevalg (Norsk histories. 117 f.). Jfr. også nr. 118, 119, 121, 122, 130, 131 og 141.

    Alle menn som ser eller hører dette brev, sender Hallvard Ogmundsson fra Romsdal, Sigurd Bårdsson fra Sunnmøre, Godin Otreksson fra Gudbrandsdalene, Ogmund Jonsson, Torgils Tordsson, Klemet Arnesson og Hallvard Sigurdsson fra Romerike og Solør, Ogmund Assersson og Peder Aslaksson fra Borgarsysle, Torgeir Oysteinsson, Tord Torvaldsson, Reidar Helgesson fra Bohuslän, Ogmund Lavransson, Andres Torsteinsson fra Hadeland, Erlend Bårdsson fra Ringerike, Gunvald Hallvardsson fra Eiker, Harald Gardsson fra Myrekvarv [nå Røyken herred], Andres i Timberås i Strømmen sogn, Tormod Arnesson, Solle Ormsson, Ambe Hallvardsson, Torleiv Tordsson, Reidar Torgilsson, Torleiv Gudulvsson, Gunnulv Tordsson, Hallvard Ogmundsson, Gunnar Guttormsson, Bjarne Hallvardsson fra Vestfold, Torleiv Anundsson, Andres Erlingsson fra Skienssysle, Eirik Torleivsson, Askell Torsteinsson fra Agder, Eirik Asmundsson fra Lista, Svein Toresson, Jon Gudbrandsson fra Rygjafylke og Gaute Jonsson Guds og sin hilsen, og gjør kjent at vi var i Lödöse, i predikebrødrenes kloster fredag etter helliglegemsdag [1. juni] i det Herrens år 1442 fremfor det alminnelige rikets råd i Norge, og [vi var] der kommet sammen fordi den høybårne herre konge med Guds nåde Christoffer hadde [sendt] sine brev inn i Norges rike som vitnet slik, at han ville at noen av allmuen skulle komme hit til dette forhandlingsmøtet som nå skal være her i Lödöse. Da spurte det førnevnte rikets råd i Norge oss og mange andre som da var til stede og var oppnevnt og sendt hit på vegne av allmuen i våre fylker og bygder i Norge, om vi ville ha og urokkelig overholde det som det førnevnte rikets råd i Norge her nå gjør og beslutter i de saker som berører Norges rike. Nå, fordi vi her hørte opplest de våre brev, under mange gode menns segl, som var sendt hit fra ymse fylker og bygder i Norge, som lød slik at de ville være tilfreds med det som rikets råd i Norge fant til gagn og beste for Norge i de førnevnte sakene, så er vi med fullt samtykke av alle som nå er kommet hit på den førnevnte allmuens vegne, kommet overens at hva enn det oftenevnte rikets råd i Norge her nå gjør, beslutter og kommer overens om angående det å annamme den førnevnte, høybårne herre og fyrste, kong Christoffer med Guds nåde, til å være konge i Norge, og alle andre saker som berører Norges rike ved dette høve, alt det vil vi overholde og ha uavkortet på en slik mate at vi jevnlig heretter kan nyte Norges lover, rettarbøter, fred og nåde som de gode herrer, kongene i Norge, har gjort, stadfestet, unt og gitt, til nytte for riket og til fred og frihet og full velferd for hele allmuen.
    Og til ytterligere sannhetsbevis for dette henger vi våre segl for dette brev, som ble gjort i det førnevnte Lödöse på dag og år som før er nevnt.

Line
10.08.1999 Tilrettelagt av Frode Ulvund